Spring til indhold

Eksklusive rå Akvamarin i aften kl. 20:00

Kurv

Din indkøbskurv er tom

Artikel: Hvad er et fødselshoroskop, og hvordan fortolker du dit eget?

Hvad er et fødselshoroskop, og hvordan fortolker du dit eget?

Hvad er et fødselshoroskop, og hvordan fortolker du dit eget?

Denne guide er skrevet af Louise, Soulfuls faste astrologiske skribent som vil guide dig igennem den astrologiske verden.

Hvad er et fødselshoroskop, og hvordan fortolker du dit eget?

Vi mennesker har altid været dybt fascineret af universet. Vores forfædre kunne ikke undgå at kigge op på nattehimlen og dens funklende stjerner, månen og planeterne. De noterede sig, hvor på himlen de forskellige lysende legemer befandt sig, og hvilke, der bevægede sig hurtigere end andre.

De tildelte mønstre af fjerne sole mening i form af stjernebilleder, og de forstod, at vi var omringet af planeter, der bevægede sig. Den dag i dag bruges stjernebillederne samt solens, månens og planeternes placering stadig indenfor astrologiens verden til at beskrive os gennem vores fødselshoroskop.

I denne guide dykker vi dybere ned i fødselshoroskopets univers. Vi skal se på, hvad et fødselshoroskop er, hvordan man finder frem til sit eget, og hvordan man fortolker det. I den forbindelse skal vi se på, hvad det betyder, at der er huse i et fødselshoroskop samt hvad de forskellige huse symboliserer. Til sidst kigger vi på, hvad de forskellige planeter i vores solsystem symboliserer fra et astrologisk perspektiv.

Al denne viden vil være de ingredienser, du har brug for i opskriften på fortolkningen af dit eget fødselshoroskop. Jeg indrømmer, at det bliver en lille smule kompliceret — men hold hovedet koldt, tag eventuelt noter, hvis du holder af at skrive og tegne, og husk så på, at det absolut vil være det hele værd at bruge lidt tid på at sætte sig ind i disse emner. Jeg håber, I vil få stor glæde af at kunne fortolke jeres eget fødselshoroskop, og ønsker jer god fornøjelse med læsningen.

Hvad er et fødselshoroskop?

Et fødselshoroskop er et diagram, der viser, hvordan himlen så ud i det øjeblik, du blev født, fra det sted, du blev født —  som hvis nogen havde taget et stilbillede af himlen, da du kom til verden.

Her kigger man nærmere på, hvilke stjernebilleder solen, månen og de forskellige planeter i vores solsystem befandt sig i, da du blev født. Et fødselshoroskop kan blandt andet give dig indsigt i din personlighed, dine ønsker og bevæggrunde. Hvor dit stjernetegn belyser dig fra en bestemt vinkel, kommer dit fødselshoroskop hele vejen rundt omkring dit fulde væsen.

Går du online og søger på “gratis fødselshoroskop” (eller “birth chart” eller “natal chart”, hvis du er frisk på at udforske en engelsk version), så vil du finde et fint udvalg af hjemmesider, hvor du gratis og automatisk vil kunne få lagt dit fødselshoroskop. Det kræver, at du indtaster årstallet, datoen, klokkeslættet og stedet for din fødsel. Kender du ikke dit præcise fødselstidpunkt, kan du enten prøve at ramme så tæt på det som muligt, eller angive kl. 12.00 midt på dagen.

I dit fødselshoroskop kan du først og fremmest se, hvad dit soltegn — normalt kaldet stjernetegn — er. Det er de fleste af jer sikkert bekendte med. Dit soltegn er det stjernebillede, solen stod i, da du blev født. Du vil også kunne se dit månetegn (det stjernebillede, månen stod i, da du blev født) og din ascendant (det stjernebillede, der var ved at stå op på den østlige horisont, da du blev født). Du kan læse mere om månetegn her, og om ascendanten her.

Herudover vil du i dit fødselshoroskop kunne se, hvilke tegn de forskellige planeter stod i, da du blev født samt hvilke huse, de er placeret i. I det følgende skal vi se på, hvad du kan bruge denne viden om husene og planeternes placering til.

Hvordan fortolker jeg så mit fødselshoroskop?

Et fødselshoroskop er som tidligere nævnt et diagram — nærmere betegnet et cirkeldiagram, der er delt op i 12 sektioner. Sektionerne kalder man for huse. Cirkeldiagrammet kan godt ligne en kage set oppefra, som er delt op i 12 stykker af varierende størrelser. Rundt om diagrammet ses de 12 stjernetegn, og indeni de forskellige huse (eller “kagestykker”) ses de forskellige planeters placering.

Hvert af de 12 huse repræsenterer et bestemt område af dit liv. Det samme gør planeterne. Hvert stjernetegn har også en betydning. Kombinationen mellem et bestemt hus, en bestemt planet og et bestemt stjernetegn er altså opskriften på en unik måde at anskue et vist aspekt af dit liv på.

For at gøre den idé mere håndgribelig, kan man bruge følgende formel:

 

Planet + stjernebillede + hus = fortolkning

 

Jeg kan give et eksempel på en fortolkning fra mit eget fødselshoroskop. Mit månetegn er Krebsen i det 7. hus. Månen repræsenterer vores indre liv og dybeste følelser, mens Krebsen er et emotionelt tegn. Samtidigt er det 7. hus omdrejningspunktet for blandt andet parforhold, partnerskaber og andre former for fællesskaber. Dette kan føre til den fortolkning, at jeg på et dybere, emotionelt plan finder balance i at have tætte og velfungerende parforhold og relationer. Sat op som formlen kunne det se således ud:

 

Månen + Krebsen + 7. hus = emotionelt behov for velfungerende, tætte relationer.

 

Nu kan du selv begynde at lave dine egne formler for solen, månen og planeterne i dit fødselshoroskops huse, når du har fået det lagt. Men det er også vigtigt med lidt baggrundsviden om husenes og planeternes betydning, før du kan begynde at fortolke.

Udover husenes og planeternes betydning, som vi skal se nærmere på nu, giver det også mening at forstå de forskellige stjernetegns kendetegn. Dem vil jeg dog ikke komme nærmere ind på i denne guide, da den ellers bliver for omfattende, og da der desuden findes så uendeligt mange gode, lettilgængelige beskrivelser af de 12 stjernetegn på nettet, i bøger og mange andre steder. Du vil let og hurtigt kunne finde information om de stjernetegn, der er relevante for dit fødselshoroskop.

Husene og deres betydning

I det følgende vil jeg kort gennemgå de 12 huse og deres grundbetydninger. Hvert hus herskes af hvert deres stjernetegn. Cirkeldiagrammet startes ved det 1. hus, og husene bevæger sig herefter mod urets retning. De første 6 huse har nogle af de mest basale hverdagsemner som omdrejningspunkt, mens 7. til 12. hus peger på de mere abstrakte aspekter af dit liv. Ved hvert hus vil jeg foreslå en krystal, du kan anvende, hvis du gerne vil arbejde med det område af dit liv, som huset repræsenterer.

1. hus:
Herskes af Vædderen. Dette hus begynder cirkeldiagrammet, og repræsenterer blandt andet førstehåndsindtryk, vores udseende og måde at udtrykke os selv på, initiativtagen og nye begyndelser. Tegnet ved den begyndende grænse af dette hus er din ascendant.

Krystal: Poleret Citrin, som overfører solens energi og lys til dig og dine omgivelser.

2. hus:

Herskes af Tyren. Dette hus omhandler materielle aspekter af dit liv og dine fysiske omgivelser såsom dufte, smage og lyde — og alt andet, der kan opfattes af dine sanser. Det har også med økonomi og selvværd at gøre.

Krystal: Rå Pyrit, som ofte bruges til at opnå velstand og fremgang og til at manifestere. Den siges at bringe held til den, som bærer den.

3. hus:

Herskes af Tvillingerne. Dette hus repræsenterer kommunikation — både i tale og på skrift, ansigt til ansigt og digitalt. Det 3. hus omhandler også søskende og nabolag, lokale rejser samt intellegens, læring, skoler og biblioteker.

Krystal: Blonde Agat, som skaber indre ro og autencitet og gør det lettere at kommunikere klart.

4. hus:

Herskes af Krebsen. Dette hus repræsenterer grundlæggende og plejende aspekter af dit liv såsom dine rødder, dit hjem, privatliv og basale tryghedsfølelse samt dine forældre og eventuelt dine børn og dine egne evner som forælder.

Krystal: Sort Månesten, som skaber tryghed og kærlighed. Dens moderlige energi egner sig godt til både voksne og børn.

5. hus:

Herskes af Løven. Det omhandler farverige aspekter som selvudfoldelse, dramatik og kreativitet, forelskelse, romantik, frugtbarhed, sjov og leg.

Krystal: Fersken Månesten, som med sine kærlige vibrationer fremmer din kreativitet og selvudfoldelse.

6. hus:

Herskes af Jomfruen. Dette hus repræsenterer helbred, arbejde, organisation, rutiner, vaner og hjælpsomhed, både overfor dig selv og andre.

Krystal: Angel Kvarts, som er god, når du vil sætte intentioner og som giver dig energi, når du skal manifestere.

7. hus:

Herskes af Vægten. Dette hus omhandler forhold og andre mennesker. Det har at gøre med parforhold og partnerskab — både personlige og forretningsmæssige — samt dertilhørende emner såsom kontrakter, ægteskaber, forretningsaftaler, fællesskaber og konfrontationer.

Krystal: Dalmatiner Jaspis, som beskytter dit energifelt og forstærker følelsen af at høre til.

8. hus:
Herskes af Skorpionen. Dette hus repræsenterer gådefulde og mystiske emner såsom fødsel, død, sex, transformation, energier samt dybe forbindelser. Det handler også om fortrængninger og taburiserede emner og det ubevidste samt andre menneskers ejendele og økonomi, hvilket kan komme til udtryk gennem arv, investeringer og offentlige myndigheder.

Krystal: Rå Turmalin, som beskytter dig mod negative (spirituelle og menneskelige) energier samt hjælper dig med at håndtere sorg i forbindelse med tab.

9. hus:

Herskes af Skytten. Her er der fokus på sindet på et højere plan, og udvidelsen deraf. Der er tale om lange, fjerne rejser, fremmede sprog, optimisme, at udgive eller publicere værker, akademisk uddannelse, eventyr, held, religion, jura, filosofi samt morale og etik.

Krystal: Ametyst, som med sine healende egenskaber hjælper mod stress, højner spirituelle vibrationer og lindrer angst. God at have med på længere rejser, da den vil få dig til at slappe af og nyde eventyret.

10. hus:

Herskes af Stenbukken. Dette hus drejer sig om struktur, samarbejde og tradition samt berømmelse, præstationer, belønninger, karriere, disciplin, ambitioner og autoritet.

Krystal: Tigerøje, som skaber klarhed og hjælper dig med at holde fokus og nå dine mål.

11. hus:

Herskes af Vandbæreren. Dette hus repræsenterer samarbejde, venskaber, grupper, samfund, elektroniske medier, netværk, social lighed, oprør og humanitærisme. Det peger også på originalitet, pludselige hændelser, overraskelser, opfindelser, astronomi og fremtidige emner.

Krystal: Rå Rosakvarts, som som styrker din indre balance. Denne kærlighedssten beskytter dig mod negative energier udefra, og omdanner stråling fra elektronisk udstyr til positiv energi.

12. hus:

Dette sidste hus i hjulet herskes af Fiskene. Det repræsenterer afslutninger, sidste del af projekter, at få løse ender til at gå op samt livet efter døden, alderdom og overgivelse. Dette hus handler også om adskillelse fra samfundet, hospitaler, fængsler og institutioner samt hemmeligheder og det underbevidste sind, drømme og spiritualitet.

Krystal: Malakit lommesten, som åbner hjertet og hjælper dig igennem perioder med store forandringer.

Dine tomme huse

Tomme huse er et omfattende emne. Jeg vil dog kun berøre det kort og for en god ordens skyld fortælle, at der ikke er noget galt i at have tomme huse i sit fødselshoroskop. Da der er 12 huse og 10 planeter, vil der være mindst 2 tomme huse i alle fødselshoroskoper. De fleste har dog mellem 3 og 5 tomme huse.

Et tomt hus betyder ikke, at du mangler noget i det område af dit liv, som huset repræsenterer. Det betyder tværtimod, at du er mindre fokuseret på det område af dit liv, fordi det ikke er så kompliceret for dig. Nogle mener endda, at tomme huse vidner om, at du i et tidligere liv har arbejdet på netop de områder, og at du derfor finder dem lettere at takle i dette liv. Det betyder samtidigt, at de huse som vi har planeter i peger på aspekter af vores liv, der kræver lidt ekstra opmærksomhed og arbejde.

Planeterne og deres betydning

Nu hvor vi har lært om de 12 huse, giver det mening at lære om symbolikken bag de 10 planeter, så du kan gå i gang med at fortolke dit fødselshoroskop. Det skal nævnes, at man indenfor astrologiens verden omtaler solen og månen som planeter, selvom de teknisk set ikke er planeter. Det er ikke noget, man behøver lægge nogen dybere mening i.

Planeterne i fødselshoroskopet deles op i de indre og ydre planeter. De indre planeter er solen, månen, Merkur, Venus og Mars. De bevæger sig hurtigere fra et stjernebillede til et andet set fra vores vinkel på Jorden, og derfor afhænger deres placering i dit fødselshoroskop af din fødselsdag og -tidspunkt. De hænger tæt sammen med vores personlighed og vores dagligdag.

De ydre planer er Jupiter, Saturn, Uranus, Neptun og Pluto. De bevæger sig langsommere fra det ene stjernetegn til det andet end de indre planeter, og skifter således stjernetegn hvert år til hvert 30. år. De repræsenterer større livstemaer og oplevelser, som generationer har tilfælles.

Solen

Dit soltegn ses som det vigtigste aspekt af dit fødselshoroskop. Det er essensen af den, du er. Det peger på dit ego og din selvopfattelse, dine præferencer og din generelle personlighed. Solen hersker over det modige og dynamiske ildtegn Løven. Det tager cirka en måned for solen at bevæge sig fra et stjernetegn til et andet — dermed har vi de 12 stjernetegn, ligesom vi har 12 måneder på et år.

Månen

Månen er femininitet, reguleringen af oceanernes vandmasser, dybde, følelser og emotionalitet. Månen repræsenterer dine inderste og mest private sider, din spiritualitet og den, du er under overfladen. Den del af dig, som ikke alle får at se. Hvor solen viser, hvem vi er udadtil, viser månen, hvem vi er indeni. Månen hersker over det følsomme, plejende og omsorgsfulde vandtegn Krebsen. Af alle planeterne er månen den, der bevæger sig hurtigst gennem stjernetegnene. Månen bruger mellem 2 og 2,5 dage i hvert tegn.

Merkur

Merkur er opkaldt efter den romerske gud som var budbringer mellem guderne og mennesker, hvilket giver mening, da Merkur er den planet i vores solsystem, som er tættest på solen. Merkur er også den mindste planet — faktisk kun en lille smule større end vores måne.

Merkur symboliserer kommunikation, rationalitet, sund fornuft, logik, intellektualitet og nysgerrighed. Der er tale om sortering, klassificering og analyse, hvilket hjælper os med at sætte vores mere komplekse idéer i perspektiv, så vi kan formulere dem til omverden. Merkur hersker over lufttegnet Tvillingerne og jordtegnet Jomfruen. Disse to tegn repræsenterer forskellige sider af Merkur: Tvillingerne udtryk, og Jomfruen indtryk.

Merkur bruger 13-14 dage i hvert stjernetegn og går i retrograd 3-4 gange om året. Vil du gerne vide, hvad det med retrograd egentlig betyder, så anbefaler jeg at læse denne guide, som Ditte har skrevet.

Venus

Venus, som er opkaldt efter den romerske kærlighedsgudinde, repræsenterer skønhed, kærlighed, luksus, penge, selvforkælelse og alle de fine ting i livet. Venus elsker alt, hvad der er smukt eller dufter, føles, lyder og smager skønt. Venus repræsenterer vores indre, kultiverede kunstkender samt vores idé om, hvad kærlighed er. Venus hersker over lufttegnet Vægten og jordtegnet Tyren, som hver især repræsenterer forskellige sider af Venus: Tyren fysikken, og Vægten psyken. Venus bruger cirka 4-5 uger i hvert tegn, og går i retrograd hver 18. måned.

Mars

Mars er opkaldt efter den romerske krigsgud og symboliserer handling, aggression, fysisk passion, beslutsomhed og begær. Når vi eksempelvis skal nå en deadline, har travlt eller befinder os i en konkurrerende position, sætter den røde planets energi ind og tænder en ild i os, så vi kan yde vores bedste. Mars hersker over det impulsive ildtegn Vædderen. Mars bruger 6-7 uger i hvert tegn og går i retrograd hvert 2. år.

Jupiter

Her er der tale om den største planet i vores solsystem. Jupiter sidder på emner som formuer, filosofi, overflod, uddannelse og spiritualitet. Jupiter er generøs og fordobler og udvider ting. Jupiter hersker over det eventyrlystne ildtegn Skytten. Jupiter bruger 12-13 måneder i hvert tegn og bruger cirka 120 dage i retrograd hvert år.

Saturn

Saturn fortæller os om restriktioner og reguleringer. Planeten med de fortryllende ringe kan både have hårdt arbejde og profesionelle præstationer som omdrejningspunkt, og mere barske emner som livslektioner, som vi må lære på den hårde måde ved at gå igennem ting, som er alt andet end sjove. Saturn vil os dog altid det bedste, og den vil lære os, at vi skal gøre tingene ordentligt og efter bogen. Saturn hersker — ikke overraskende — over det ambitiøse jordtegn Stenbukken. Saturn bruger cirka 2,5 år i hvert tegn og går i retrograd i cirka 140 dage om året.

Uranus

Denne planet var den første, vi opdagede med teleskop. Den blev opdaget i 1781 og opkaldt efter den græske gud, Uranos. Uranus hælder meget på sin rotationsakse — så meget at den nærmest ligger ned. Man mener, at positionen kan være et resultat af en kollision i begyndelsen af solsystemets historie. Uranus symboliserer teknologi, oprør og opfindelser. Den kan ikke lide at følge reglerne, og vil gerne bryde mønstre og chokere. Uranus hersker over det frigjorte lufttegn, Vandbæreren. Uranus bruger cirka 7 år i hvert tegn og går i retrograd i cirka 150 dage hvert år.

Neptun

Neptun er opkaldt efter den romerske gud, som herskede over floder og have. Den symboliserer det spirituelle rige og den magi, uendelige dybde og mystik, som er forbundet dermed. Neptun ligger lige på grænsen mellem virkelighed og fantasi. Den kan både symbolisere kreativitet og eskapisme, og den inviterer dig til at udforske din fantasi (men husk at bevare din jordforbindelse). Neptun hersker over det intuitive vandtegn Fiskene, som ofte har en livlig fantasi og synske evner. Neptun bruger cirka 14 år i hvert tegn og går i retrograd i cirka 150 dage hvert år.

Pluto

Pluto symboliserer transformation, forandring, destruktion, magt og regenerering. Den iskolde planet er opkaldt efter den romerske gud af underverdenen, og dens magt udspringer af mørket. Den minder os om, at vi må give slip på fortiden, hvis vi vil se forandringer i vores liv. Pluto hersker over det mystiske vandtegn Skorpionen. Pluto bruger cirka mellem 14 og 30 år på at bevæge sig fra et tegn til et andet, og den går i retrograd i cirka 185 dage om året.

Du vil kunne fortolke dit fødselshoroskop for evigt

Med den viden, I har tilegnet jer efter at have læst denne guide, kan I nu gå i gang med at analysere og fortolke jeres eget fødselshoroskop. I kan både gøre jer hurtige observationer og bruge timevis på at gå i dybden med jeres fortolkninger — I er trods alt dem, der kender jer selv bedst, og ved, hvordan jeres fortolkninger giver mening i forhold til jeres liv, tanker, følelser og erfaringer.

Det at fortolke sit fødselshoroskop er en proces, man kan blive ved med i uendeligheder. Nye indsigter vil melde deres ankomst løbende, og der vil altid være nye vinkler at udforske dig selv fra. God fortolkningslyst!

Bliv inspireret

LÆS MERE

Astrologisk Guide: De tre dynamikker og hvad de fortæller om dig!
astrologi

Astrologisk Guide: De tre dynamikker og hvad de fortæller om dig!

Denne guide er skrevet af Louise, Soulfuls faste astrologiske skribent som vil guide dig igennem den astrologiske verden.    Indenfor astrologiens verden opererer man med begrebet dynamikker. D...

Læs mere
Astrologi er jo bare opdigtet… Eller hvad?
astrologi

Astrologi er jo bare opdigtet… Eller hvad?

Denne guide er skrevet af Louise, Soulfuls faste astrologiske skribent som vil guide dig igennem den astrologiske verden. Indtil nu har de astrologiske guides her på Soulful handlet om alt fra mån...

Læs mere