Spring til indhold

Kundalini Citrin Drop - søndag kl. 19:30

Kurv

Din indkøbskurv er tom

Artikel: Astrologisk Guide: De tre dynamikker og hvad de fortæller om dig!

Astrologisk Guide: De tre dynamikker og hvad de fortæller om dig!

Astrologisk Guide: De tre dynamikker og hvad de fortæller om dig!

Denne guide er skrevet af Louise, Soulfuls faste astrologiske skribent som vil guide dig igennem den astrologiske verden.
  

Indenfor astrologiens verden opererer man med begrebet dynamikker. De tre dynamikker, der er tale om, er kardinal, fast og bevægelig. Måske har du hørt tale om de tre dynamikker før — eller også ringer det absolut ingen klokker, og lyder dybest set lidt mærkeligt. Uanset hvad, vil du i denne guide blive klogere på, hvad der menes, når der tales om de tre dynamikker samt hvordan du kan bruge denne indsigt til at forstå dig selv bedre.

I de følgende afsnit skal vi se på, hvad dynamikker overhovedet betyder. Jeg vil forklare, hvordan dynamikkerne kan kobles sammen med de fire elementer, som vi lærte om i sidste artikel (klik her, hvis du gerne vil læse den først, eller have opfrisket, hvad den handler om). Herefter dykker vi ned i, hvad de tre dynamikker helt præcist repræsenterer og fortæller om dig, og til sidst ser vi på, hvilke krystaller, du kan bruge i dit arbejde med dine dynamikker.

Hvad er de tre dynamikker, kort fortalt?

Som nævnt ovenfor beskæftiger man sig med tre dynamikker indenfor astrologi: kardinal, fast og bevægelig. Man opdeler de tolv stjernetegn i disse tre dynamikker, hvilket betyder fire stjernetegn til hver dynamik.

Dynamikkerne beskriver, hvordan vi udtrykker os selv i forhold til verden omkring os, hvordan vores energi er, og hvordan vi reagerer på vores omstændigheder. 

Dynamikkernes samspil med elementerne 

I den sidste artikel kiggede vi på de fire grundelementer — ild, jord, luft og vand — og lærte, hvordan de hver især repræsenteres af fire stjernetegn, som deler kvaliteter med de andre tegn indenfor samme element.

Fordi vi lige har lært om elementerne, giver det mening, at vi denne gang lærer om dynamikkerne. Elementerne og dynamikkerne bliver nemlig ofte koblet sammen, og de kan med fordel forstås i lyset af hinanden.

Det betyder altså, at dynamikkerne ikke skal ses som en helt anden måde at inddele stjernetegnene på, men som en tilføjelse til elementerne, hvor vi dykker endnu dybere ned i forståelsen af vores eget stjernetegn og os selv. Dynamik- og elementlæren går hånd i hånd. Hvor elementerne fortæller os, hvilke kvaliteter de forskellige tegn har, så fortæller dynamikkerne os, hvordan disse kvaliteter kommer til udtryk. Dynamikkerne viser os, hvordan tegnene og elementerne udvikler sig gennem tiden.

Hver dynamik indeholder ét tegn fra hvert af de fire elementer, og vice versa. Det betyder, at energien er ligeligt fordelt.

Det kan godt være, at det hele lyder lidt kompliceret, og det kan også godt være lidt svært at danne sig et mentalt overblik over tegnene, elementerne og dynamikkerne på en og samme tid. Derfor har jeg lavet dette skema, som jeg håber, vil gøre det lidt lettere:

Her kan du finde dit stjernetegn og se, hvilken dynamik, det står under og dermed er knyttet til. Er du for eksempel Fisk, så er du bevægelig, er du Tyr, er du fast og så videre.

Der findes ikke to stjernetegn, der både deler samme element og dynamik. For eksempel er Vædderen det eneste stjernetegn, der både er kardinal og et ildtegn, Vandbæreren er det eneste stjernetegn, der både er fast og lufttegn og så videre. Hvert stjernetegn har altså en helt unik kombination af element og dynamik.

Hvilke kvaliteter har de tre dynamikker så?

Nu hvor vi har fået en dybdegående introduktion, skal vi til den mest interessante del. Vi skal nemlig lære om de tre forskellige dynamikker, hvad de repræsenterer, og hvad de fortæller om dig.

Kardinal

Vædderen, Stenbukken, Vægten og Krebsen 

Er du et af de ovenstående tegn, så er din dynamik kardinal. Kardinaltegnene er astrologiens initiativtagere. De repræsenterer begyndelser, hvilket først og fremmest kommer til udtryk ved, at de starter årstiderne. Mens Vædderen starter foråret, så sparker Vægten efteråret i gang. Krebsen markerer sommersolhverv, og Stenbukken markerer vintersolhverv. 

Denne igangsættende energi kommer også til udtryk ved, at disse tegn er visionære. De kan få en overvældende mængde gode idéer på ingen tid, og de kan lide, når der sker noget nyt. Det betyder også, at de har det med at hoppe fra projekt til projekt, og ikke altid får færdiggjort det første eller andet projekt, inden de går i gang med det tredje og fjerde — samtidigt med, at de filosoferer over projekt nummer fem, seks og syv.

Disse tegn kan indimellem sidde tilbage med en følelse af, at deres idéer fejlede noget, fordi de ikke blev bragt ud i livet. Men det er skam ikke idéerne, der er noget i vejen med. De har blot svært ved at dedikere sig til ét projekt ad gangen, og arbejde på det indtil det er færdigt.

Fast

Løven, Tyren, Vandbæreren og Skorpionen

Hvor kardinaltegnene repræsenterer begyndelser, så repræsenterer de faste tegn midten — både af årstiderne og af projekter. De faste tegn ligger nemlig i midten af de fire årstider, og de repræsenterer således momentum og alt det, der finder sted i kernen af et projekt. De er hårdtarbejdende, og de holder sjældent op med at arbejde på et projekt, før det er færdigt.

Hvor kardinaltegnene er gode til at sætte gang i et projekt, er det altså de faste tegn, der fører dem ud i livet. De faste tegn har et skarpt fokus, og de holder af at sætte handling bag deres ord. Man kan sige, at de walker the walk.

De er dygtige til at lægge strategiske planer over projekter trin for trin, for derefter at følge disse trin. Deres dedikation og vedholdenhed gør, at de gerne dykker dybt ned i et projekt. Og det er her, de føler sig allerbedst tilpas.

Bevægelig

Skytten, Jomfruen, Tvillingerne, Fiskene

De bevægelige tegn er gode til at lægge sidste hånd på de projekter, som kardinaltegnene er gode til at starte, og som de faste tegn er gode til at føre ud i livet. De bevægelige tegn færdiggør projekterne, og drysser lidt magisk stjernestøv udover dem.

De bevægelige tegn repræsenterer således afslutninger — både på projekter og årstider. Tegnene ligger nemlig i slutningen af årstiderne, og når solen forlader et af disse tegn, så forlader vi også en årstid. Som et resultat heraf, er de bevægelige tegn gode til at tilpasse sig og til at acceptere tingenes gang.

De er eminente til at håndtere uventede drejninger og forandring, hvilket gør dem fleksible (og bevægelige). Hvis et projekt ikke går efter planen, så tager de bevægelige tegn det i stiv arm. De kan nemlig håndtere det uforudsete på fornemmeste vis, og få noget konstruktivt ud af enhver situation. Det er her, deres magi skinner igennem, og her, de er i deres rette element. De kommer ind og hjælper de andre tegn med at se lyst på tingene.

Dynamikkerne i dit fødselshoroskop

De fleste menneskers fulde fødselshoroskop indeholder alle tre dynamikker, men de er langt fra altid ligeligt fordelt. Vi har tidligere lært, at vi, udover vores stjernetegn (også kaldet soltegn) også har et månetegn og en ascendant. Har du ikke set disse guides, og vil du gerne finde ud af, hvad et fødselshoroskop og et månetegn er, samt hvordan du finder frem til dit, kan du klikke her. Vil du gerne blive klogere på, hvad en ascendant er, så klik her.

Da vi ikke er nået op på det helt vilde ekspert-niveau, hvor vi blot ved at kaste et blik på vores fødselshoroskop kan forstå og analysere alle dets streger, figurer og huse, så giver det god mening, at vi holder os til at kigge på vores stjernetegn, månetegn og ascendant i dag. Og kender du kun til dit stjernetegn, så kan du altså sagtens få en masse ud af denne guide — dit stjernetegn er trods alt din kerne, og det vigtigste tegn i dit fødselshoroskop.

Hvis der primært er en eller to af dynamikkerne, der er dominerende for dine tegn, så kan det eventuelt forklare, at du føler, at du mangler nogle af de energier, der repræsenteres af den dynamik, dine tegn ikke falder under.

Jeg kan nævne mig selv som eksempel. Mit soltegn er Vægten, mit månetegn er Krebsen, og min ascendant er Stenbukken. De er alle tre kardinaltegn. Det betyder, at jeg er god til at få en masse gode idéer og tage initiativ. Til gengæld har jeg svært ved at fokusere og gøre et projekt færdigt, før jeg starter på et nyt, fordi den faste dynamik ikke er dominerende. Den bevægelige dynamik er heller ikke dominerende, hvilket kan forklare, hvorfor jeg har svært ved at afslutte ting samt håndtere uventede drejninger.

Jeg håber, at mit eget eksempel satte forklaringen i perspektiv og vil gøre det lettere for dig, kære læser, at analysere, hvordan dynamikkerne er til stede (eller mangler) hos dig selv. Er der en bestemt dynamik, der dominerer, og kan det forklare, hvorfor du kan relatere enormt meget til dets kvaliteter? Og kan manglen på andre dynamikker forklare, hvorfor du finder det svært at finde netop de kvaliteter frem i din egen hverdag?

Ingen mennesker er perfekte. Heldigvis. Originalitet er den bedste kvalitet, vi mennesker har, og det er derfor heller ikke meningen, at vi skal stræbe efter at besidde alle tre dynamikkers egenskaber. Men jeg synes personligt, at det kan være en stor hjælp, hvis man er på en personlig og spirituel udviklingsrejse, at bruge astrologiens begreber (såsom dynamikkerne) til at se sig selv fra nye vinkler, og få sat ord på, hvem man er, hvad man er god til, og hvad man gerne vil arbejde på at blive bedre til — eller acceptere. Selvindsigt og selvaccept er begge enormt betydningsfulde processer.

Som jeg har nævnt i en tidligere artikel, er der naturligvis mange faktorer, der har indvirkning på, hvorfor vi er, som vi er. Psykologer har i uendeligheder debateret, hvorvidt vi er født med en bestemt skæbne og personlighed, eller om vores opvækst og miljø også har indvirkning på, hvem vi er. Personligt tror jeg, at begge dele kan spille lige store roller i vores liv. Og jeg tror, at spirituelle doktriner som astrologi, som teknisk set ikke opfattes som en videnskab, kan være med til at hjælpe os — ikke kun med at lære om os selv, men også med at føle os forstået. At føle, at vi bliver holdt i hånden, når vi går igennem tider, der ellers kan føles meget ensomme.

Med det sagt, så lad os kigge lidt på, hvordan vi kan bruge krystaller i arbejdet med vores dynamikker.

Krystaller og dynamikker

Hvis du ønsker at bringe noget af den kardinale dynamiks energi ind i dit liv, så kan du med fordel forkæle dig selv med et smukt, grønt rubin zoisit tårn. Denne sten er også kendt under navnet Anyolit, og den giver dig mod og selvtillid samt et godt energiflow. Derudover booster den din kreativitet og hjælper idéerne med at blomstre frem. Hvis du er god til at arbejde hårdt og/eller afslutte projekter, men mangler den opstartende gnist og troen på dig selv, så kan denne krystal hjælpe dig.

Mangler du derimod den faste dynamiks energi, så vil du ikke fortryde at udsmykke dit hjemmekontor, skriverbord, alter — you name it — med et tigerøje tårn. For sikke en styrke, den bringer til bordet! Tigerøjet vil hjælpe dig med at blive mere handlekraftig, og med at holde koncentrationen, så du kan nå dine mål. Den er fremragende, hvis du er god til at få en masse gode idéer og/eller til at afslutte projekter, men mangler et skub til at få lagt det hårde arbejde i processen, mens den står på. Med et tigerøje i dit liv, vil der for alvor komme handling bag dine ord, og i sidste ende vil du højst sandsynligt se nogle imponerende resultater.

Er det den bevægelige dynamiks energi, du ønsker at bringe mere af ind i dit liv, så prøv lykken med en smuk malakit lommesten. Den er god som en lille følgesvend i lommen, når du går igennem perioder med stor forandring — og er den bevægelige dynamik ikke dominerende hos dig, så kan den være en kærkommen hjælp. Derudover er den fantastisk at have med sig, når man gerne vil give slip på negativitet og have et selvværds- og selvtillidsboost.

Bliv inspireret

LÆS MERE

De fire elementer indenfor astrologi
astrologi

De fire elementer indenfor astrologi

Denne guide er skrevet af Louise, Soulfuls faste astrologiske skribent som vil guide dig igennem den astrologiske verden.   Du er sikkert stødt på teorien om de fire klassiske elementer — ild, jord...

Læs mere
Hvad er et fødselshoroskop, og hvordan fortolker du dit eget?
astrologi

Hvad er et fødselshoroskop, og hvordan fortolker du dit eget?

Denne guide er skrevet af Louise, Soulfuls faste astrologiske skribent som vil guide dig igennem den astrologiske verden. Hvad er et fødselshoroskop, og hvordan fortolker du dit eget? Vi menne...

Læs mere