Spring til indhold

Eksklusive rå Akvamarin i aften kl. 20:00

Kurv

Din indkøbskurv er tom

Artikel: De fire elementer indenfor astrologi

De fire elementer indenfor astrologi

De fire elementer indenfor astrologi

Denne guide er skrevet af Louise, Soulfuls faste astrologiske skribent som vil guide dig igennem den astrologiske verden.
 

Du er sikkert stødt på teorien om de fire klassiske elementer — ild, jord, luft og vand — før. Læren om de fire elementer anvendes ofte indenfor astrologiens verden, men har en lang historie bag sig. Teorien er formegentlig af mytologisk oprindelse, men er første gang set brugt af den græske filosof, Empedokles, der sagde, at alting består af kombinationer af disse fire grundelementer. Sidenhen blev elementlæren brugt af Aristoteles, og den fyldte utroligt meget indenfor videnskabens verden helt frem til det 18. århundrede.

Elementlæren er gennem tiderne blevet brugt flittigt af alkymister, der har prøvet at gennemskue svære problemstillinger, samt af helt almindelige mennesker som du og jeg, der gerne har ville opnå en bedre forståelse for den planet, vi lever på, og de væsener, den er hjem for. Således har elementlæren både defineret, hvad vi var omringet af, og hvad vi bestod af, hvilket den stadig gør den dag i dag.

Hvordan bruges læren om de fire elementer indenfor astrologi?

Indenfor astrologiens verden kan man opdele stjernetegnene på forskellige måder. En af de mest udbredte måder at klassificere stjernetegnene på er netop ved brug af de fire klassiske elementer. 

De tolv stjernetegn deles op i de fire elementer, og hvert element repræsenteres således af tre stjernetegn. Hvert element peger på forskellige distinkte træk eller personlighedstendenser for de stjernetegn, det repræsenteres af.

Udover at bidrage til at give en større forståelse for mangfoldighed og for, at der findes forskellige måder at anskue forskellige individer på, så kommer læren om de fire elementer også med en teori om, at visse tegn er mere kompatible end andre. Efter sigende er jord- og vandtegn kompatible, da vand gøder jord og gør den frugtbar. På samme måde passer luft- og ildtegn godt sammen, da luft holder liv i ild.

I modsætning til den måde, vi som mennesker nogle gange har en tendens til at sætte ting op mod hinanden på en “enten eller”-måde (maskulin eller feminin, god eller ond, etc.), så minder læren om de fire elementer os kærligt om, at alle elementerne tilsammen udgør en enhed, som ikke kunne eksistere, hvis et af de andre elementer manglede. Den minder os om vigtigheden af en sameksistens i harmoni og om, at alting i sidste ende er forbundet. På samme måde er der ikke nogle af elementerne, der er vigtigere end andre. De bidrager alle sammen med noget, og de tager alle sammen imod hinandens bidrag — og det er da ikke et helt ugunstigt lærestykke at tage med sig.

I de følgende afsnit skal vi kigge nærmere på de fire elementer. Vi vil blive klogere på, hvilke stjernetegn de hver især er repræsenteret af, og hvilke kvaliteter, hvert element byder på. Sidst men ikke mindst vil jeg komme med forslag til, hvilke krystaller, der egner sig godt til hvilke tegn.

 

Ild

Elementet ild repræsenteres af stjernetegnene Vædderen, Løven og Skytten. 

Er du den heldige ejer af et af disse stjernetegn, er du altså med andre ord et ildtegn. Det gælder generelt for ildtegn, at de er spontane og reaktive. De har en selvsikker personlighed, og de er ikke blege for at vise den frem på en elegant og stolt måde. Ildtegn bruger ikke dagevis på at sidde og reflektere over emner, eller på at forestille sig alle potentielle udkom af en handling, før de foretager den — de er impulsive og handlekraftige, og når der skal ske noget, må det gerne gå hurtigt. De oser af mod og kreativitet, hvilket er en skøn kombination, der ofte kan føre til imponerende resultater. 

Ildtegn kan, ligesom ild selv, være uhåndgribelige og svære at holde fast. Vist kan man vide, at ilden, der varmer fødderne på en kold vinterdag begrænser sig til pejsens vægge, eller at Sankthans-bålet forbliver i midten af rundkredsen af syngende folk. Men flammerne har unægteligt deres eget liv, og ingen af deres bevægelser vil kunne forudsiges eller forceres. Ilden er sin egen.

Ildtegn bærer rundt på det lys, deres nærmeste kan have brug for i svære tider, og de deler hellere end gerne ud af deres varme mens de lyser vejen op for andre. På samme måde som ild kan være altødelæggende, kan den nemlig også agere skaber, og være roden til liv — som vi ved, har ild hjulpet vores forfædre med at overleve i koldere egne af planeten, og beskyttet dem mod farlige rovdyr. Ildtegn går gerne forrest i mange forskellige aspekter af livet, med deres lysende fakler holdt højt, mens andre trygt følger i deres fodspor. 

Ovenstående karaktertræk gælder ofte for alle tre ildtegn. For at gå mere i dybden og kigge på de individuelle tegn kan det nævnes, at Vædderen er en ægte opfinder, der altid er fuld af gode idéer. Vædderen er ikke lige så optaget af fortiden som af nutiden og fremtiden, og løber sjældent tør for entusiasme og mod. Løven er loyal og én, man kan stole på. Deres troværdighed gør dem til gode ledere. Skytten er den mest fleksible af de tre ildtegn, og er bedre til at tilpasse sig forskellige miljøer og situationer. Skytten ses ofte med en position som en spirituel leder, uanset om der er tale om deres professionelle karriere eller den rolle, de naturligt falder ind i i deres omgangskreds.

Jord

Elementet jord er repræsenteret af Tyren, Jomfruen og Stenbukken.

Fælles for de tre jordtegn er, at de er pålidelige. Som ordet indikerer, så har de begge fødder solidt plantet på jorden, og der er ikke så meget pjat med dem. De er naturligt jordbundne eller “grounded”, hvilket kan virke som noget af en bedrift for andre, der ser på udefra — men det er ikke påtaget eller en facade, de sætter op. Facader er generelt ikke jordtegns stærke side. Hvad man ser er, hvad man får — og hurra for det!

Deres praktiske og pragmatiske tilgang til tilværelsen kan hjælpe deres nærmeste med at genfinde jordforbindelsen, hvis de svæver på en sky af stress, uklarhed eller uvished. De minder os om, hvor det hele starter, og om at tage én ting ad gangen. At bygge et godt grundlag op som en sikker start for enhver situation. Jordtegn bygger ting op fra bunden, og de er lige så stabile og loyale som et murstenshus — et hus, der altid vil passe på dem, der bor i dets indre, så længe de tager sig godt af det.

Hvor Tyren i højere grad er det tegn, der bygger og skaber, ses Jomfruen som den praktiske og pragmatiske. Stenbukken er mere påpasselig, og kan også have en tendens til at være materialistisk, hvilket ikke altid er en dårlig ting. 

Udover at være realistiske, er jordtegn også sensuelle væsener. Det bunder i, at de føler sig tiltrukket af og forbundet med fysiske ting (eller andre mennesker), som de kan se og røre ved. Vil du sætte et smil på læben af et jordtegn, så skal du vise dem eller fortælle dem, hvordan deres hårde arbejde har båret frugt, og hvor meget, du sætter pris på det.

Luft

Luft-elementet repræsenteres af Tvillingerne, Vægten og Vandbæreren. 

Lufttegn beskrives som intellektuelle og retfærdighedssøgende væsener. De er humanitære, udadvende og sociale. De holder af at formulere deres tanker, idéer og følelser, og de er gode til det. De tænker før de taler eller skriver, og de vejer deres ord nøje, da de nødigt vil misforstås. 

Lufttegn er løsgjorte mennesker — flygtige briser, der forsvinder før man får set sig om, og som løfter op i faldne blade og kviste blot for at efterlade alt på en anden måde, end de lå før. De har ganske enkelt brug for at føle sig frie. På samme måde som ild, kan luft både komme i form af altødelæggende storme og friske, tiltrængte sommerbriser. Lufttegn vil have forandring og bevægelse. De er fulde af idéer, og de vil gerne have dem bragt ud i livet.

Lufttegn kan have tendens til at føle, at de ikke rigtigt passer ind i deres omgivelser. De har svært ved at følge traditioner og regler og føler ikke altid, at de passer ind i bestemte kasser på den måde, verden kræver det. De bruger meget energi på at lære at se bort fra andre menneskers meninger om dem, og det er kun godt, for det er noget, lufttegn må lære — ligesom de også må lære at fokusere mindst lige så meget på deres egne ønsker og behov som på andres.

Tvillingerne ses som det mest fleksible af de tre lufttegn. De er velovervejede, og bringer gode idéer til bordet. Vægten har øje for handling, og er god til at holde idéer op mod hinanden og tage velovervejede beslutninger. Vandbæreren er stædig og står urokkeligt fast, og gemmer på en knivskarp intuition, som de ofte lytter til, når der skal findes på idéer og tages beslutninger.

Vand

Vand-elementet repræsenteres af Krebsen, Skorpionen og Fiskene.

Er du et vandtegn, så kan du sikkert relatere til Drake, som selv er Skorpion, når han siger, at han er in his feelings. Vandtegn er nemlig definitionen af ægte følelses-mennesker. De er intuitive og emotionelle, og de er flydende som vand selv.

Tænk på en stille sø midt i en grøn skov, hvor fuglene kvidrer og alt emmer af fred. Søens overflade er så uforstyrret, at den spejler himlen uden at forvrænge en eneste sky. Tænk derefter på en stormfuld nat midt på et af klodens største oceaner, hvor de tyve meter høje bølger nådesløst vugger gigantiske skibe fra side til side mens de overdøver nattens øvrige lyde. Spektret for, hvad vand kan gøre ved os, er bredt. Det kan være altødelæggende, men vi har også brug for det for at overleve: det giver os og alle organismer omkring os liv, og en stor del af vores egen kropsvægt består af vand. 

Med disse billeder i hovedet er det også nemt at forestille sig, at vandtegn kan være rolige, fredfyldte og livsgivende væsener, men også have turbulente, kaotiske følelser og store armbevægelser — alt sammen i samme pakke. Af og til kan det føles som om de vælter ind over én som en bølge, og andre gange kan deres energi være enormt healende.

Fælles for den stille sø og det store hav er, at de begge har et dyb under overfladen, som man ikke umiddelbart kan se — og nok aldrig formår at udforske til fulde. Men der er masser af mystik at dykke ned i, og det er alt andet end kedeligt.

Vandtegn er ofte private mennesker, og uanset om de giver udtryk for det eller ej, leder de næsten altid efter en dybere mening med små og store ting, og tilværelsen selv. De har ofte intense drømme, og deres intuition kan grænse til det synske. De har en plejende energi, og er hurtige til at opfatte tegn, indtryk og situationer. De har desuden let ved at forstå og sætte sig ind i andres problemstillinger og dilemmaer.

Hvor Krebsen er følsom og er meget knyttet til hjemmet og familien, som de tager sig kærligt af, er Skorpionen god til at forstå andres behov og begær samt andre menneskers motivationer for at gøre, som de gør. Fiskene forstår andre mennesker på et spirituelt niveau. De er ekstremt medfølende og letpåvirkelige.

Krystaller til dit element

Krystaller kommer fra jordens indre, men dette betyder ikke nødvendigvis, at alle krystaller udelukkende kan forbindes med jord-elementet. Nogle krystaller formers og skabes også med hjælp fra de andre elementer; ild, luft og vand. Derfor er det muligt at finde krystaller, der perfekt repræsenterer og styrker hvert af de fire elementer. 

Hvis du er et ildtegn, så vil en poleret karneol være en oplagt krystal at dekorere dit hjem eller alter med, eller at have med dig i lommen eller tasken, når du går ud i verden. Den har en betagende, orangeglødende farve, og vil hjælpe med at booste din energi og dit selvværd. Med denne sten vil du få hjælp til at finde styrken til at lade din indre ild lyse ud i verden, og vise dit sande jeg frem.

Som jordtegn kan du med fordel investere i en smuk, poleret turmalin. Turmalin bidrager med en intens, positiv energi, som beskytter dig mod negativitet — både fra andre mennesker og fra det spirituelle univers. Den sorte turmalin hjælper desuden med at styrke din kreativitet.

Er du et lufttegn, så forkæl gerne dig selv med en smuk poleret ametyst lommesten. Ametysten har healende egenskaber og vibrerer højt, og den kan hjælpe dig med at falde til ro, når du bliver overvældet af stress eller negative energier samt booste din selvtillid. 

Vandtegn kan med god grund kigge sig om efter en fortryllende havblå poleret akvamarin. Den vil bidrage med positive energier, og give dit humør et opløftende boost. Pryd dit alter eller hjem med den, eller tag den med dig i lommen, så den aldrig er længere væk end lige ved hånden, når du har brug for dens optimistiske og positive energi.

Bliv inspireret

LÆS MERE

Ascendanten: Din Maske Udadtil
astrologi

Ascendanten: Din Maske Udadtil

Denne guide er skrevet af Louise, Soulfuls faste astrologiske skribent som vil guide dig igennem den astrologiske verden.    I den sidste astrologiske guide kiggede vi på, hvad månetegn er, og hva...

Læs mere
Astrologisk Guide: De tre dynamikker og hvad de fortæller om dig!
astrologi

Astrologisk Guide: De tre dynamikker og hvad de fortæller om dig!

Denne guide er skrevet af Louise, Soulfuls faste astrologiske skribent som vil guide dig igennem den astrologiske verden.    Indenfor astrologiens verden opererer man med begrebet dynamikker. D...

Læs mere