Spring til indhold

AZURIT KLYNGER 💙 online i aften kl. 19:30

Kurv

Din indkøbskurv er tom

Artikel: Efterårsjævndøgn

Efterårsjævndøgn

Efterårsjævndøgn

Vi er trådt ind i den første efterårsmåned og mærker årstiderne skifte lige så stille, selvom September startede ud med flot og varmt sensommervejr, ser vi blade på træerne skifte farve, luften er køligere og aftenerne bliver tidligere mørke.

Efteråret er så småt over os og om lidt kan vi fejre Efterårsjævndøgn. 

Jeg vil meget gerne fortælle dig mere om det, guide dig igennem efterårsjævndøgn og hvordan du kan fejre og skabe et ritual for denne særlige tid på året. 


Hvad er efterårsjævndøgn?

To gange om året har vi jævndøgn på jorden, der er et astronomisk varsel for sæsonskifte.

Det betyder, at Solen står lige over Jordens ækvator og dermed bliver nat og dag lige lange; det deler døgnet i to, hvor der er lige meget lys og mørke. Her i Danmark falder efterårsjævndøgn lørdag d. 23. September i år, for at være helt præcis kl 08:49 lørdag morgen.

Efterårsjævndøgn markerer skiftet fra sommer til efterår på den nordlige halvkugle, og fra vinter til forår på den sydlige halvkugle. 

På engelsk kaldes jævndøgn for “Equinox”, der kommer fra latin, og betyder “lige nat”, det giver jo god mening i forhold til den danske oversættelse jævndøgn - jævn at noget er lige, ligelig fordelt og periodisk. 

Vi, der befinder os på den nordlige halvkugle, vil opleve overgangen fra sommer til efterår, at dagtimerne bliver kortere og kortere, og samtidig at det bliver koldere, fordi solen tilter væk fra Jorden.  

Efterårsjævndøgn falder ikke på samme dato hvert år, men vil skifte mellem 22.-24. September, da Jordens kredsløb om Solen ikke er præcis 365 dage men nærmere 365,25, hvorfor der også er skudår hvert fjerde år.

Jævndøgn bruges af astronomer til at kalibrere kalendere og observationer, for jævndøgn er afgørende for bestemmelsen af himmelske begivenheder, såsom stjernernes og de øvrige planeters placeringer.

Nu har vi det rent astronomiske og naturfaglige på plads, som ligger til grund for Efterårsjævndøgn, og vi kan derfor fortsætte til den kulturelle og spirituelle betydning.

Kulturelle og spirituelle betydninger for Efterårsjævndøgn

Mange kulturer og traditioner rundt om i verden har igennem flere århundreder fejret Efterårsjævndøgn med høstfester og ritualer, der markerer de skiftende årstider. For mange trosretninger og overbevisninger symboliserer jævndøgn balance og harmoni, fordi der her er ligevægt mellem dag og nat.

At fejre høsten sker fordi, man værdsætter den overflod afgrøder, der er vokset frem gennem foråret og sommeren, her deltager mange mennesker i ritualer eller fester, hvor man deles om maden og viser taknemmelighed for Jordens gaver, særligt dem der er knyttet til efteråret: såsom æbler, svampe, græskar, korn (bagt brød) og majskolber. 

Det er samtidig også tidspunktet, hvor man anerkender og værdsætter frugten af ens eget arbejde og indsats, det kan både være fysiske afgrøder eller andre aspekter i livet - spirituelt, relationer, projekter, eller hvad man lagt energi og tid i.  

Som jeg har nævnt tidligere, vil dag og nat være i balance og delt lige på Efterårsjævndøgnet, og derfor er det for også naturligt for mange at se nærmere på og søge balance og ligevægt i eget liv gennem refleksion, evaluering og selvransagelse.

Det kan være gennem meditationer og andre ritualer såsom at sætte intentioner, give slip på det der ikke længere gør én godt og forberede sig på den kommende årstid, efteråret. Som en del af ritualerne kan der skabes et alter, hvor man engagerer sig i stille fordybelsemed symbolske objekter/genstande. Det kunne være symboler for årstiden såsom blomster, blade, frugter og stearinlys, og eventuelt tilføjer krystaller, urter eller andre genstande der resonerer med energien for balance og overgang. 

Jeg vil komme ind på, hvilke krystaller som egner sig godt lige om lidt, hvor jeg vil guide dig igennem at lave dit ritual til at støtte dig på Efterårsjævndøgn.

Efterårsjævndøgnet knytter sig meget til naturen, og mange har tradition for at ære naturen omkring os. Det kan blandt andet være at bruge tid udenfor, hvor man tager alle de smukke og skiftende farver ind på træernes og buskenes blade - nyder og værdsætter vores smukke Moder Jord. 

Andre måder at ære naturen på kan være ved at udføre ceremonier for at knytte sig til naturen. Det kan være ved at plante nyt, lave ofringer til naturånder, guder og sine forfædre som en måde til at udtrykke sin taknemmelighed og bede om velsignelser for denne sæson. Man kan også rydde op i naturen til gavn for vores skønne Moder Jord, som vi skal passe på.

Eftersom Efterårsjævndøgnet repræsenterer det punkt, hvor mørket vinder frem og tager magten mere og mere og gør dagene kortere, er det og har det igennem tiderne været en spirituel praksis at bruge den symbolik til at hylde samspillet mellem lys og mørke både i den fysiske verden og i os selv. Her bruges tænding af stearinlys, lanterner og bål til at symbolisere lysets triumf over mørket.

Er du interesseret i folklore og myter? Hæng på og læs med videre.

Folklore og myter for Efterårsjævndøgn

I græsk mytologi kendes historien om Persephone, som beskriver årstidernes skiften: Persephone, datter af Demeter (gudinde for landbruget) blev bortført af Hades og blev taget med til Underverdenen. Demeters sorg forårsager, at Jorden visner og bliver gold. Da Persephone får lov til at komme tilbage til overfladen, er Demeters glæde så stor, at det der sker en genfødsel af vegetationen, som symboliserer tilbagekomsten af liv og fertilitet. Derfor er Persephones tid i Underverdenen associeret med efterårs- og vintermånederne, mens hendes genforening med sin mor symboliserer foråret og sommerens komme.

Den walisiske festival Mabon fejrer Efterårsjævndøgn, der er navngivet efter den walisiske gud Mabon ap Modron, som deler samme skæbne som Persephone - han bliver taget fra sin mor efter fødslen, men bliver senere reddet. Under denne festival takker man for høsten, holder gilde og ofrer til guderne. Samtidig er det også en understregning af balancen mellem lys og mørke, som dagene bliver kortere.

Der er knyttet forskellige genstande til efterårsjævndøgn i forskellige europæiske kulturer, som også involverer ritualer og gamle skikke for at sikre en rig høst og beskyttelse mod det kommende efterår og vinter. F.eks. fugleskræmsler der både blev brugt til at beskytte sine afgrøder fra fugle, men også til at holde onde ånder væk. Æg, der symboliserer fertilitet og nye begyndelser, som blev farvet eller dekoreret som en del af festlighederne. Korndukker lavet af de sidste høstede korn blev pyntet og gemt indtil forårssåningen, og symboliserer livets cyklus med liv, død og genfødsel.

Alle har de det til fælles, at de reflektere betydningen af årstidernes skiften og høsten.

Krystaller til Efterårsjævndøgn

Disse krystaller støtter op om og forstærker de energier, som vi mærker og forbinder med Efterårsjævndøgn. 

 • Karneol: På grund af sine smukke og varme jordfarver er karneol ofte associeret med efteråret og de visne blade. Den grounder dig, styrker dig til at være dig selv - den skaber vitalitet, motivation, energi og passion
 • Citrin: Skaber balance mentalt og fysisk, vibrerer med energi og positivitet. De gamle grækere brugte citrin til tiltrække velstand og overflod
 • Selenit: Perfekt til at rense, bringer fred og kan hjælpe dig med at få klarhed og overblik over dit liv. Hjælper dig med at tiltrække de energier, du ønsker
 • Røgkvarts: Skaber en dyb jordforbindelse, virker beroligende og vil løfte dit humør. Hjælper dig med at slippe det, som ikke længere gavner dig, så du kan se fremad og tage imod alt det gode

Ritualer, meditationer og refleksioner for Efterårsjævndøgn

Er Orakelkort en del af din praksis eller vil du gerne begynde på det? Så er efteråret helt perfekt til at dykke ned i de magiske korts budskaber og energier.

D. 1. oktober lanceres Den Ultimative Guide til Orakelkort på vores nye kursusportal!

Personligt er jeg selv helt vild med dette kraftfulde orakelkortsæt: The Earthcraft Oracle, som skaber forbindelse mellem Moder Jords visdom og vejledning og din intuition. 

Kan du ikke få nok af Moder Jord kan Earth Magic Oracle  give dig råd og budskaber med sine smukke illustrationer og ord.

TIP. Spørg kortene “Hvad bør mit fokus være i efteråret?”

Meditationer og refleksioner under Efterårsjævndøgn

Det kan være meget meningsfuldt at meditere og reflektere i løbet af Efterårsjævndøgn og forbinde sig til årstidens skifte, finde balance og udvise taknemmelighed.

Tag det med dig, som du intuitivt føler, du har brug for, som støtter og nærer dig.

Lys og mørke-meditation:

Find et stille og fredfyldt sted udenfor eller ved et vindue, hvor du kan observere det skiftende lys i løbet af Efterårsjævndøgnet, luk dine øjne og tag dybe vejrtrækninger for at grounde dig selv - ind gennem næsen, hold det 5 sekunder, pust langsomt ud gennem munden og gentag.

Reflekter over balancen mellem lys og mørke i dit eget liv, og overvej om der er områder hvor du har brug for at genoprette balancen. Forestil dig at du tiltrækker energien af balance og harmoni, mens du trækker vejret ind gennem næsen, og når du puster ud gennem munden, frigør du spændinger og ubalancer. 

Åben dine øjne, observer lys skiftet omkring dig og anerkend det smukke i både dag og nat, lys og mørke.

Taknemmelighedsmeditation:

Sæt dig i en behagelig stilling, luk dine øjne og tag et par dybe vejrtrækninger - ind gennem næsen, hold det 5 sekunder, langsomt ud gennem munden. 

Genkald dig i dine tanker, hvad du er taknemmelig for; specielt dét der relaterer sig til høstsæsonen og overfloden i dit liv.

Med hver indånding mærker du en følelse af taknemmelighed og lader det fylde dit hjerte og sind; særligt de mennesker, oplevelser og muligheder som beriger dit liv. Udvis taknemmelighed for Jordens overflod og den næring, den giver dig.
Når du er klar, åbner du dine øjne og følelsen af taknemmelighed med dig ind i din dag.

Forbindelse til naturen:

Find et sted i naturen: en park, skov eller havet, hvor du kan fordybe dig i efterårets smukke syn, lyde og dufte - måske du har et favorit spot, hvor du altid søger hen? Gå en rolig tur og find herefter et rart sted at sidde.

Læg mærke til de skiftende farver i bladene på træerne, vindens susen og årstidens dufte. Tillad dig selv at blive engageret fuldt ud i den naturlige verden omkring dig. Imens kan du reflektere over din egen tilknytning til naturen og din rolle i at passe på og respektere Moder Jord.

Når du er fyldt godt op af gode nærende følelser og energier, kan du fortsætte din tur, eller tage den rare følelse med dig hjem.

Sæsonens symbolik:

Udvælg et symbol for efteråret såsom et blad, frugt, svamp, agern eller lignende og hold det i dine hænder. Luk dine øjne og overvej symbolikken i din valgte genstand - hvad repræsenterer det for dig? Hvilken læring kan du drage af det?
Forestil dig hvilken rejse dit symbol har taget gennem de forrige årstider og overvej, hvordan dit liv er ligesom årstidernes cyklus med perioder af vækst, høst og hvile.

Reflekter over hvad du gerne vil ‘dyrke’ i dit liv i løbet af efteråret.

TIP: Du kan bruge det som en del af din journaling og skrive dine refleksioner ned. 

Sæt intentioner:

Find et rolig sted og sid behageligt. Reflekter over dine mål og intentioner for efteråret. Hvad vil du gerne gøre og opnå, hvad har du brug for i den næste tid?

Skriv dine intentioner ned i din journal, og lad dem gerne kredse om balance, taknemmelighed og høst af det du har sået tidligere på sæsonen. Visualiser dig selv tage skridt imod at opnå disse intentioner, og mærk det positive resultat og den følelse af fyldestgørelse, det vil bringe med sig.

Inspiration til ritualer:
 • Skab et alter i dit hjem eller udenfor til ære for naturens cyklus - blomster, blade, frugter, stearinlys, urter og krystaller kan indgå
 • Inviter dine venner/familie til middag, hvor I starter efteråret med god mad, samvær og taknemmelighed
 • Lav bål! 
 • Gå ture og nyd naturen, koble fra og bare være, kig dig omkring og mærk naturen. Du kan evt. også sanke nogle af naturens gaver i taknemmelighed
 • Skriv journal og noter de ting, du er taknemmelig for - både stort og småt, det er så givende og kærligt at sætte din taknemmelighed under lup
 • Ryd op, gør rent og rens eventuelt med røgelse for at gøre plads til en ny sæson og ny energi
 • Vær venlig mod og hjælp andre. Giv tilbage

Tak fordi du læste med, jeg håber, at du nu er blevet klogere og klædt godt på til at fejre Efterårsjævndøgn, skabe dit eget ritual og blive støttet kærligt og nærende i dette årstidsskifte. 

Jeg ønsker dig en dejlig dag og rar aften til Efterårsjævndøgn.

Bliv inspireret

LÆS MERE

hvad er merkur retrograd
astrologi

MERKUR RETROGRAD - HVAD POKKER BETYDER DET? ✶

De spirituelle kredse summer af frustration når ordene Merkur retrograd bliver slynget ud. For få år siden vidste jeg ingenting om astrologi. Intet. Nul og niks. Du har måske hørt om at det er en t...

Læs mere
Hvordan og hvorfor virker en krystal?
Hvordan bruger jeg min krystal?

Hvordan og hvorfor virker en krystal?

Krystaller virker fordi de har et mere stabilt molekylært gitter end du har.  Når man arbejder med krystaller, arbejder man ud fra devisen om at alt er energi. Du er energi, jeg er energi, fladen d...

Læs mere