ASTROLOGIENS HISTORIE
Denne guide er skrevet af Louise, Soulfuls faste astrologiske skribent som vil guide dig igennem den astrologiske verden.
Astrologiens rejse fra Babylonien til i dag
Astrologien har haft sin plads blandt os mennesker i tusindevis af år. Men hvor stammer den egentlig fra? Og hvorfor stiger astrologiens popularitet så drastisk i 2021?
Jeg håber at I, ligesom mig, vil finde det utroligt spændende, når vi dykker ned i astrologiens historie i denne artikel. Vi skal se nærmere på, hvordan astrologien og dens popularitet har udviklet sig fra vores forfædres stjernekiggeri til samtidens formidling af disciplinen, og hvad der egentlig har gjort, at der har været så store udsving i astrologiens popularitet gennem tiden.
Til sidst vil jeg give mine varmeste anbefalinger af mine personlige favoritter blandt Soulfuls spirituelle redskaber, som er oplagte at bruge sammen med eller sideløbende med sin astrologiske praksis.
Astrologiens fødsel og udbredelse
Da vores forfædre kiggede op på nattehimlens funklende stjerner, vidste de nok ikke, at det var fjerne sole, de beundrede. Men der herskede ingen tvivl om, at disse stjerner bevægede sig i forudsigelige mønstre, og det blev forbundet med begivenheder såsom årstidernes skiften og tidevandets kommen og gåen. Dermed blev idéen om, at stjernerne har en indvirkning på vores liv som mennesker, grundlagt.
Inddelingen af stjernehimlen i de 12 konstellationer, som vi kender i dag, går længere end 2.000 år tilbage til Babylonien, hvor de noterede sig, at månen gik igennem alle sine faser cirka 12 gange på et år. De delte derfor solens rute op i 12 dele, og hver del blev markeret med dets eget stjernebillede. Det var sådan, soltegn — også kaldet stjernetegn — blev til.
Dengang troede vi mennesker, at vi var universets centrum, og astrologi og astronomi var discipliner, som hang meget tæt sammen. Faktisk tillagde man ikke de to discipliner nogen besynderlig stor forskel. Astronomien fortalte os om stjernernes og planeternes baner, og astrologien fortalte os, hvilken indvirkning, disse havde på os.
I det 2. århundrede gjorde den græske videnskabsmand, Claudius Ptolemæus, sig berømt verden over, da han udgav nogle utroligt skelsættende værker. Det var blandt andet ham, der udarbejdede Almagest — et værk, der kortlagde himmellegemernes bevægelser med matematiske og geometriske modeller. Naturligvis med et geocentrisk verdensbillede, da man dengang troede, at Jorden var centrum for universet.
Dette værk blev grundlaget for, hvordan man udregnede kalendere i de efterfølgende 1.500 år. Claudius Ptolemæus var altså en højtrespekteret videnskabsmand, og ligesom hans omgivelser skelnede han ikke selv mellem astronomi og astrologi. Han så begge dele som værende videnskab.
Udover Almagest skrev Ptolemæus også den populære astrologiske tekst, Tetrabiblos. Det var denne tekst, der hjalp med at bringe den græske astrologi til Mellemøsten og Indien.
Goddag til den videnskabelige metode, farvel til astrologi
Astrologien blev stadig set som en videnskabelig disciplin i 1500-tallet, og selv de europæiske kongehuse tillagde astrologien stor betydning. De havde ansat deres egne, private astrologer som på bedste vis skulle forudsige fremtiden.
Dette skulle dog ændre sig, da nogle banebrydende videnskabelige opdagelser vendte verden på vrangen. Galileo Galilei var en af de videnskabsmænd, der måtte meddele os, at vi altså ikke var universets centrum, og at Jorden tværtimod kredsede om Solen. I 1600-tallet opdagede Sir Isaac Newton tyngdekraften, og med teleskopets opfindelse kunne vi se længere ud i rummet end nogensinde før — nu kunne vi se andre måner end vores egen!
Hele denne nye måde at opfatte verden på ændrede også på den måde, vi så os selv på. Nu hvor vi ikke længere var universets centrum, havde stjernens så overhovedet noget med os mennesker at gøre? Astrologien mistede ikke sin popularitet fra den ene dag til den anden, men over længere tid. Og med den videnskabelige metodes indtog skete det for alvor, at der blev tegnet en meget tyk streg i sandet mellem astrologi og astronomi.
De to discipliner var ikke længere det samme — fra nu af hørte astronomien ind under den videnskabelige paraply, mens astrologien, som ikke kunne testes af, stod udenfor i regnen. Og sådan er det stadig den dag i dag.
Der gik herefter flere hundrede år, hvor astrologien ikke var særlig populær.
Horoskopklummer og psykoanalysen blev astrologiens genfødsel
Der var flere ting, der hjalp astrologiens med at vinde sin popularitet tilbage i 1900-tallet.
En finurlig historie fra 1930’ernes London fortæller os om astrologen R. H. Naylor, som på baggrund af Prinsesse Margaret af Storbritanniens fødselshoroskop simpelthen gav så præcise forudsigelser af hendes liv, at han fik en fast astrologisk klumme. Den dedikerede han til avisens læsere ved at give horoskoper for deres soltegn. Denne trend bredte sig til andre tidsskrifter.
En anden ting, som pustede liv i folks interesse for astrologi, var psykoanalysens fødsel. Den verdenskendte, schweiziske psykiater, Carl Gustav Jung, var en af grundlæggerne af denne. Carl Jung fremlagde teorien om eksistensen af forskellige personlighedstyper, og netop denne idé ligger til grund for den populære Myers-Briggs personlighedstypetest. Jung var selv stor tilhænger af astrologi.
Hvis ikke du har taget Myers-Briggs testen, så kan jeg på det stærkeste anbefale den. Du kan tage den på dansk lige her. Testen giver dig en utroligt detaljeret beskrivelse af, hvem du er under overfladen, hvilke jobs, du vil trives bedst med, hvordan du kan arbejde på at være den bedste udgave af dig selv i dine kærlighedsforhold og venskaber, og meget mere. Testens resultater kan med fordel ses i samspil med din fortolkning af dig selv ud fra dit soltegn eller hele dit fødselshoroskop.
I slutningen af 1960’erne tog astrologiens popularitet for alvor fart, og der blev udgivet masser af musik og litteratur om især soltegnenes betydning.
Astrologi i 2021
Selvom astrologien som sådan ikke har været vippet af pinden siden 1960’erne, så må man erkende, at dens popularitet er steget eksplosivt i løbet af 2020 og 2021. Der findes mange bud på, hvad årsagerne til dette kan være, men der hersker ingen tvivl om, at det hænger tæt sammen med den stigende interesse for spiritualitet og selvudvikling.
For de mennesker, der ikke føler sig draget af religion i traditionel forstand, kan astrologien give noget helt specielt. Den gør, at vi føler os som en del af noget større samtidigt med, at vi føler os forstået. Astrologien giver os en masse redskaber til at lære os selv bedre at kende og til at udvikle os selv, og så minder den os ikke mindst om, at universet kun vil os det bedste, så snart vi er klar til at tage imod det. At vi er forbundet med universet — at universet er i os — og at vi ikke blot er gæster i det.
Man kan naturligvis sagtens interessere sig for astrologi og være religiøs på én og samme tid. Men der ses altså i disse år en stigende interesse for spiritualitet — især hos yngre generationer — og en efterspørgsel på spirituelle praksisser, som ikke drives af en konkret øvre instans, såsom kirken. Og med sociale medier er det blevet lettere både at finde og dele information om astrologi. Der kommer hele tiden nye YouTube-videoer, podcasts mm. til, og de store bogforlag satser på både fag- og skønlitteratur, der involverer astrologi. Jeg ser det selv i mit arbejde som tattoo designer; folk ønsker i høj grad at få tatoveringer, der afspejler et eller flere aspekter af deres fødselshoroskop.
Astrologi byder på en bred vifte af selvudviklingsværktøjer og informationer, som man selv kan analysere og fortolke, som man vil. Man er i høj grad sin egen herre, når man gør sig klogere på astrologi, og det er fuldstændigt i orden at bruge astrologien på sin helt egen måde. Der er intet, der er for meget eller for lidt — man bestemmer selv, hvor meget, det skal fylde i ens liv, og om man vil dele det med omverden eller holde det privat.
Derfor passer astrologi så perfekt ind i udvalget af spirituelle traditioner, såsom tarot-læsning, meditation, yoga, chakra mm., som mange mennesker holder af at kunne kombinere på kryds og tværs og på en måde, som passer ind i deres eget liv og giver mening for dem.
Spirituelle redskaber hos Soulful
Og netop dét at kombinere astrologi med forskellige andre spirituelle traditioner synes jeg er noget, der er virkelig givende. I den forbindelse vil jeg gerne anbefale nogle af de fantastiske spirituelle redskaber, der findes i Soulfuls magiske univers.
- Som det første kan jeg varmt anbefale ‘Work Your Light’ orakelkort af Rebecca Campbell. Motiverne på disse kort er så drømmeagtigt smukke, og kortenes budskaber vil støtte og guide dig på din spirituelle rejse. Disse kort vil hjælpe dig med at finde ind til din sande kerne, og vise dig, hvordan du lader den skinne igennem til omverden.
- Disse hvid salvie bundter er utroligt powerfulde, når du vil rense energierne omkring dig selv, dine krystaller eller i dit hjem, så der kan gøres plads til at nye, positive energier kan komme til.
- Med denne tryllebindende ‘Magic Of I’ journal vil du få plads til at sætte ord på dine tanker og drømme og ikke mindst manifestere det, du længes efter. På dens forside ses Hermes Trismegitus-citatet “As above, so below, as within, so without… As the universe, so the soul” — et citat som oprindeligt stammer fra teksten ‘Smaragdtavlen’ og som blandt andet kan forbindes med astrologi.